Kategórie

Rok 2021 sa nesie v znamení veľkých vlastníckych zmien v českom stavebnom biznise. Po úspešnom dokončení predaja spoločností Značky Morava, a.s. a Silverton, s.r.o. a budovy Woloska 24 vo Varšave sa MiddleCap Advisory podieľal na ďalšej úspešnej transakcii veľkého regionálneho stavebného hráča pôsobiaceho v oblasti výstavby, údržby a rekonštrukcie komunikácií, spoločnosti Silnice Morava, s.r.o. Novým vlastníkom sa stala akciová spoločnosť IMOS Brno, generálny dodávateľ širokej škály stavieb.

 

 

Predávajúcim bola spoločnosť cresco&finance, holdingová regionálna spoločnosť zaoberajúcou sa správou aktív, akvizíciami, transakciami s nehnuteľnosťami a financovaním. Kupujúcim sa potom stala významná univerzálna stavebná spoločnosť IMOS Brno, ktorá si vďaka tejto akvizícii rozšíri geografickú pôsobnosť v rámci Českej republiky a doplní existujúce činnosti do kompletnej vertikálnej podoby generálneho dodávateľa dopravných stavieb.

 

“Išlo o rok trvajúci transakčný proces, ktorý ale vďaka súčinnosti oboch strán viedol k jeho úspešnému dokončeniu. Je to už ďalšia z niekoľkých transakcií, ktorá potvrdzuje našu odbornosť a špecializáciu na firmy podnikajúce v stavebnom segmente. Zatiaľ si tak držíme stopercentnú úspešnosť pri dokončovaní transakcií,”povedala k tento rok už tretej transakcii investičného holdingu MiddleCap, Sabina Matzenauerová z pražskej pobočky. 

 

“Naša činnosť je zameraná na kvalitu práce, na potreby a znižovanie rizík zákazníka, ochranu životného prostredia a v neposlednom rade aj na ochranu zdravia a bezpečnosť pri práci. Preto spoločnosť Silnice Morava dokonale zapadla do nášho portfólia,” komentoval rozhodnutie o kúpe spoločnosti Robert Suchánek, CEO IMOS Brno.

 

“Vážime si profesionálny prístup všetkých strán, ktoré  k úspešnému uzavretiu transakcie prispeli svojou prácou. Obchod prebehol v náročnom období, kedy sa kvôli Covid-19 takmer nedalo osobne stretnúť a rokovania boli aj preto časovo oveľa náročnejšie. O to viac si ceníme, že dnes môžeme Silnice Morava pridať do portfólia IMOS Brno,” dodáva Robert Suchánek.

 

Je vysoko pravdepodobné, že MiddleCap svoju pozíciu na trhu transakčného poradenstva v Českej republike a na Slovensku ešte posilní. „Aktuálne máme rozpracovaných niekoľko ďalších transakcií, a zdá sa, že čo sa týka objemu zákaziek môže byť rok 2021 pre MiddleCap rekordný. V druhej polovici roka očakávame zvýšenú transakčnú aktivitu, ktorá bude ovplyvnená, okrem iného aj predajom firiem, ktoré čelia problémom spôsobených pandémiou,” komentovala víziu najbližších mesiacov Sabina Matzenauerová.

 

Právne poradenstvo poskytla predávajúcemu advokátska kancelária JSK. Transakčné tím JSK viedol partner Tomáš Doležil v spolupráci s advokátkou Helenou Hailichovou

a koncipientom Jánom Koprnickým.